2006-05-10

Frankfurts mest berömda skola

Frankfurtskolan, en grupp personer som satt i Frankfurt och bedrev forskning inom samhälls- och kulturvetenskaperna har av Aqurette utnämnts till marxister. Jag tror att både Adorno och Habermas skulle vara smått besvärade av den etiketteringen, men det är egentligen inte det intressanta med herr Aqurettes skriveri: att avfärda frankfurtianerna som strunt, med en hänvisning till att de var/är marxister, är i sanning ett mycket intressant grepp. A priori-diss inte utifrån deras vetenskap, utan på grundval av deras politiska hemvist känns lite unket faktiskt. Lite som att man skulle behöva vara stämplad som politiskt korrrekt av ett nattväktarstatens forskningsinstitut (som ju självklart är privat och här reinkarnerat i Aqurettes kött).

2 kommentarer:

D Cardell sa...

hallå där. jag skrev just en liten krönika om kollektiviseringspolitik hos högern. att använda kollektivet som analysverktyg och grupperingsmöjlighet verkar vara strategiskt möjlighet hos dessa blåbruna. länkade även dig i min lilla med växande blogglista :)

dags att läsa lite frankfurtskola igen, tror jag förövrigt.

vi hörs//D

Anonym sa...

pröva "vetenskap som kritik", en intressant volym med andra författare än den klassiska trion. andra generationens framkfurtteoretiker skriver där.